Geschiedenis

Geschiedenis waterschap Velt en Vecht

Waterschap Velt en Vecht is per 1 januari 2000 opgericht. Aanleiding voor de oprichting was het voorstel van 25 mei 1994 van provinciale staten van Overijssel om (naast Regge en Dinkel) drie "all-in waterschappen" op te richten en het vaststellen van de hoofdlijnen voor de bestuurlijke waterschapsorganisatie van de provinciale staten van Drenthe van 13 december 1995.
Vanuit deze voorstellen werden op 1 januari 2000 twee "all-in waterschappen" opgericht die elk voor een deel in Drenthe en voor een deel in Overijssel liggen, te weten waterschap Reest en Wieden en dus ook Velt en Vecht.
Velt en Vecht is ontstaan uit een fusie van de voormalige waterschappen 't Suydevelt, De Vechtlanden en een deel van het voormalig zuiveringsschap Drenthe en een deel van waterschap Groot Salland.

Kengetallen Velt en Vecht
Het gebied van Velt en Vecht beslaat Zuidoost-Drenthe en Noordoost-Overijssel. Een totale oppervlakte van 90.000 hectare. Enkele bekende plaatsen in dit gebied zijn Coevorden, Emmen, Hardenberg en Ommen.

Archieven
Bij de fusie zijn zowel de archieven van de waterschappen die volledig zijn opgegaan in het waterschap Velt en Vecht ('t Suydevelt en De Vechtlanden) als van al hun voorgangers overgebracht naar de archiefbewaarplaats van Velt en Vecht.
Ook een (beperkt) deel van de archieven van Groot Salland bevindt zich hier.
Het archief van het zuiveringsschap Drenthe is overgegaan naar de rechtsopvolger van het zuiveringsschap, te weten het waterschap Reest en Wieden te Meppel.